torstai 5. huhtikuuta 2012

According to history, Satan will come back, he is a woman her name is Bathory, sinner of blood song from Hell, a lover of young beautiful skins. / Elizabeth Báthory Song - Forever Slave

Tällä kertaa ajattelin lähestyä teitä vähän erilaisemmalla aiheella, jonka voisi kenties livauttaa historian luvun piikkiin. Jos historia, veri ja kenties kauhukaan ei kiinnosta, kehotan ainakin tekstit tsekkaamaan. Pidän yleisesti ottaen melko paljon teemalevyistä, mutta erityisesti minua kiinnostavat kappaleiden sanat. Vielä mielenkiintoisempia sanoituksista tekee se, että niissä on oikeastikin jokin sanoma.

Poimin nyt tällä kertaa esimerkiksi pari keskenään aivan erilaista kappaletta, jotka kertovat unkarilaisesta Erzsébeth Báthorystä, joka eli keskiajan Unkarissa kreivittärenä. Wikipedian tietojen mukaan Erzsébeth syntyi 7. elokuuta 1560 ja kuoli 54 myöhemmin, 21. elokuuta 1614 aatelisperheeseen, joka myöhemmmin vaikutti hänen kohtaloonsa.

Jokainen nainen, ja miksei mieskin, tietää varmasti sen tunteen, että haluaisi säilyä ikuisesti nuorena. Erään legendan mukaan väkivaltainen Erzsébeth (englanniksi Elisabeth) löi kerran palvelijatartaan kasvoihin tai korvan niin kovaa, että tämä alkoi vuotaa verta. Elisabethin iholle roiskui verta, ja hän kuvitteli ihonsa näyttävän heti kauniimmalta. Näin sai alkunsa unkarilaisten ja slovakkien tunnetuin salamurhasarja, kun nuoria neitsyitä telotettiin, jotta kreivitär saisi pitää ikuisen kauneutensa.



Vuonna 1610 Keisari Matias toinen määräsi Unkarin hallitsijan Juraj Thurzonin järjestämään tutkimuksia Báthoryn linnassa, jossa huhujen mukaan tapahtui raakuuksia. Murhia tuskin olisi koskaan tutkittu, ellei kreivitär olisi siirtynyt aatelisiin tyttöihin, sillä alempisäätyiset neitsyet olivat käyneet vähiin. Tarinan mukaan Thurzonin lähettämät sotilaat löysivät linnaan astuessaan kuolemaisillaan olevan naisen ja toisen naisen ruumiin. Linnassa oli myös kidutuskammioita, joista löytyi lisää todisteita murhista.

Jotkut lähteet arvioivat Elisabethin surmanneen 600 naista, 12-vuotiaista tytöistä alkaen. Tästä sitten suoraa lainausta tästä faktan ihmemaasta, wikipediasta: "Ennen oikeudenkäyntiä kuultiin yli 300 todistajaa, jotka kertoivat Kreivitär Báthoryn muun muassa polttaneen uhrien sukupuolielimiä, jäädyttäneen naisia alasti ulos pakkaseen kaatamalla vettä heidän päälleen, näännyttäneen uhreja nälkään ja purreen paloja heidän kasvoistaan. Erzsébet ja neljä apulaista todettiin syyllisiksi 80 murhaan oikeudenkäynnissä 7. tammikuuta 1611."

Tämän seurauksena Elisabeth muurattiin huoneistoon linnassansa, jossa hän kuoli neljä vuotta myöhemmin 21.7.1614. Hänen apulaisena teloitettiin, mutta hänen aatelisarvonsa esti tämän.



Sinällään on karua, että jos nuo tapahtumat ovat oikeasti tapahtuneet, ne ovat järkyttäviä edelleen puhumattakaan tuohon aikaan. On aika kamalaa ajatella, että jotkut ovat oikeasti kärsineet tuon kohtalon, ja sitten muutamat bändit 2000-luvulla ottavat aiheen kappaleisiinsa mukaan. Noh, tässä on kuitenkin pari eri versiota kyseisistä tapahtumista, ensin espanjalaisen Forever Slaven ja sitten ruotsalaisen Ghostin.

Mulle saa linkata muuten lisää historiallisia tapahtumia koskevia biisejä, joissa on oikeasti joku tarina pohjalla eikä keksittyä fiktiota, nimittäin mulla on palo lukea historiallisia juttuja, ja juuri tällaiset shokeeraavat jutut ovat toisaalta hyvin mielenkiintoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riitasointuja? Epävirettä? Ei virheettömyys ole täydellistä. // A.Hyyrynen