sunnuntai 16. syyskuuta 2012

"No one was born to be a slave. Seek the past and place the blame. Tell me the color of the rain. No one was born to be a master. / Power of One - Sonata Arctica

En ollut tullut edes ajatelleeksi ennen tätä postausta, että Sonata Arctican ensimmäisiltä levyiltä löytyvät ne parhaimmat kipaleet. Erityisesti Ecliptica on ihan täynnä niitä biisejä, joita saatan kuunnella silloinkin, kun muuten Sonata ei kolahda - ei sitten millään. Sonatan sanoitukset ovat todella itsestäänselviä nykyään, ja on osa näistäkin, mutta silti näissä joissakin on sitä jotain. Mikäpä kolahtaa? Ei siis biisinä, vaan ihan lainauksena.

"Keep in mind what you have heard today
You might find that you are not so brave
Are you man enough, carrying the load all alone
When others have your own"
My Land


"As you can see, when you look at me, I'm pieces of what I used to be.
It's easier when you don't see me standing on my own two feet.
I'm taller when I sit here still, you ask are all my dreams fulfilled."
Replica


"And I think that I told you, I'd wait for you forever
Now I know someone else's holding you,
so, for the first time in my life - I must lie"
Letter to Dana


"What if I read it and it is - full of love
How can I face it if I am wrong
Do you feel? Do you care about me?
Did you wait and love me all this time?"
Unopened


"Only a child, reckless and wild, needs to come
home again."
Mary-Lou


"Story I told you I have forseen,Your little angel ain't always so clean.
Days to come aren't easy to see, You can change 'em but it isn't free.
I see that you don't believe, ooo-oo, but you will see."
Mary-Lou


"Don't even dare to say you hi, still swallowing the goodbye
But I know the feelings still alive- still alive"
Tallulah


"No one was born to be a slave
Seek the past and place the blame
Tell me the color of the rain
No one was born to be a master"
The Power of One

4 kommenttia:

  1. Minulla on Sonatan sanoituksiin hieman ristiriitainen suhtautuminen. Jossain biiseissä on aivan loistaviakin ideoita, mutta monissa on joitain tökkiviä kohtia. Ehkä hitusen naiivejakin. Mutta tiivistit hyvin, monista kohdin itsestään selviä, mutta kuitenkin niissä on sitä jotain.

    Lainauslistassasi ei ollut omia lempikohtiani, mutta noista ehkä iskee eniten My Landin, The Power Of Onen ja Letter to Danan kohdat. Letter to Dana on biisinäkin yksi suosikeistani. Itselläni nousee iho kananlihalle aina lopussa:

    "Dana, oh, Dana, I'm writing to you
    I heard you passed away, it was a beautiful day
    I'm old and I feel time will come for me
    My diary's pages are full of thee"

    VastaaPoista
  2. No toi on kyllä myöskin ihana kohta, varsinkin sitten biisiin yhdistettynä miten se musiikki kasvaa vielä loppuun silleen kivasti. :)

    VastaaPoista
  3. Millä perustelet Sonatan biisien olevan itsestäänselvyyksiä?
    Olisi kiva tietää perusteluita, jos tuollaista syötät tänne blogiisi.

    VastaaPoista
  4. Musiikissa jokaisen omalle tulkinnalle on tilaa, ja minä en itse saa tulkittua parista uusimmasta levystä kuin juuri sen, mitä niissä biiseissä suoraan lauletaan. Syötän siis vain omia mielipiteitäni, jonka takia alkujaan tämänkin kanavan perustin..

    Perusteluille on toki kuitenkin aina tilaa, mutta hankala minun on perustella, mikäli en saa lyriikoista juuri muuta irti kuin sen mitä lauletaan - eri biisissä kuitenkin vähän eri asioista. Flag in the Ground esimerkiksi kertoo mulle juuri prikulleen siitä, millaista se lienee ollut, kun pariskunnan mies joutuu lähtemään jopa muulle mantereelle tekemään perheensä eteen duunia ja hankkimaan toimeentuloa. Toisaalta voihan se liittyä myös esimerkiksi imperialismiinkin. Varmastihan biiseistä löytää pohdittavaa syvemmällekin, mutta minusta tulkinnat ovat jo ikäänkuin valmiiksi kirjoitettuna biiseihin, ehkäpä juuri niiden tarinamuotoisuuden vuoksi.

    Toisekseen Sonatan kappaleet tuntuvat kertovan aika usein samoista aiheista. En väitä, etteikö monen muunkin bändin biisit tekisi juuri sitä, mutta ihmissuhteet ja niiden kurjuus, kenties pettäminenkin ovat erityisesti samankaltaisten esimerkkien kautta on tulleet mulle ainakin hyvin tutuiksi. No Dream Can Heal a Broken Heart, Paid in Full, Juliet… Saan siis itse varmaan irti enemmän sanoituksista, joissa ihmissuhteista ei lauleta ihan niin suoraan. Toivottavasti nämä pari perustelua kelpaavat sinulle, sillä annanhan minä sinunkin olla sitä mieltä kuin itse olet kyseenalaistamatta sitä. Toki mielipide ilman perusteluita on yhtä kuin ei mitään, mutta löytäisin itsekin varmaan enemmän analysoitavaa uudemmankin Sonatan biiseistä, mikäli niitä jaksaisin kuunnella. Vaan kun en jaksa, koska en saa niistä omasta mielestäni mitään irti.

    VastaaPoista

Riitasointuja? Epävirettä? Ei virheettömyys ole täydellistä. // A.Hyyrynen