lauantai 29. joulukuuta 2012

Mennyt vuosi laittaa kielen laulamaan. / Marras - Mokoma


Jälleen kerran on almanakka pyörähtämässä ympäri ja näin juhlien välipäivänä lieneekin sopiva pohtia tämän vuoden kulkua biisien muodossa. Edellinen samanlainen postaus löytyy tämän linkin takaa.

Tammikuu

Satyricon – The Pentagram Burns
Joulun jälkeen tekemäni Oslon reissu heijasteli vielä tammikuun puolelle, ja olinhan toki Oslon maaperällä vielä ensimmäisinä päivinä. Fiilis oli mieletön, kun tallusti nähtävyyksiltä toiselle tuolla viikienkien luvatussa maassa samalla kuulokkeista tällaista kuohuntaa kuunnellen.




Helmikuu

Stam1na - Puolikas Ihminen
Nocebo rykäistiin ulos 8.2. ja siitäpä sitten lähti tämän biisin voittokulku. Ensimmäisellä keikallani levyn tulon jälkeen maaliskuussa tämä kolahti ja kovaa. Vielä kesäkuussa minä - ihminen, jolle Stam1na ei ole koskaan ollut the bändi, jaksoin pitää soittoäänenäni kyseistä kipaletta. Muutaman riparilaisen sain voitettua puolelleni kyseisellä biisillä, kun astianpesukonetta täytellessä joku sattui soittamaan ja jätkien leuat meinasi tippua lattiaan silkasta hämmästyksestä. Kolahtaa edelleen!

Turmion Kätilöt - 4 Käskyä
Vielä kertaakaan en tätä kyseisen yhtyeen vetämänä ole kuullut, mutta 2TT kiskaisi melko yllätyksen Nuokkari44:sella helmikuussa aloittaessaan tämän biisin ensitahdit. Voi veljet, että toimi! Sen jälkeen helmikuussa tuli huudatettua Kätilöitä ja erityisesti tätä kipaletta ilman mitään Spotifyn viiden biisin rajoituksia, haha.

LMFAO - Sexy and I Know It

No huhhuh, taidettiin juhlia eräitä tupareita ja itsekin taisin vetää tätä melkoisten promillelukemien vallitessa - ja muiden kuvatessa totta kai!



Maaliskuu

Nightwish - Over the Hills and Far Away
Kuinka onnellinen saakaan olla yhden biisin kuulemisesta? Sekoamisaste Teatrialla oli melko hulvaton, kun lähes koko biisin saattoi pomppia puolen metrin pompuilla ilman että hyytyi. Yllätys Nightwishin setissä oli melkoinen, ja vaikka kuinka kaikki haukkuivatkin vanhojen cover-biisien esittämistä (onhan se toki vähän outoa), ei mulla ole vieläkään mitään tätä vastaan. Toimii!

Nightwish- Planet Hell
Maaliskuu vaikuttaa vähän yksipuoliselta kuulta, mutta olipahan paria Nightwishin keikkaa monta vuotta jo odotettukin. Tämä biisi avautui Teatrialla ja Jyväskylässä onnistuin jo ihan hyvin siitä nauttimaan, vaikka eräs kusipää-muija vähän ongelmia tuottikin. Mun maaliskuu on muutenkin väriltään punainen, ihan vain koska tää biisikin on.

Rammstein - Mein Herz Brennt
Kunnon ryyppäyspippalot hyvässä seurassa ja vielä parempaa musaa kuunnellen, not bad?




Huhtikuu

Mokoma - Hei Hei Heinäkuu
Ajankohta tälle biisille ei ollut ihan oikea, mutta muistan yhä kuinka istuin matkalla Kuopiosa kotiin ja kuuntelin koko matkan tauotta kyseistä rallia. "Pyysit viereltäsi pois, käänsin selkäni ja pyyntöön vastasin - maanrakoon katosin." Kuukausien viiveellä tajusin, että jotkin asiat ovat lopullisia.. Tai sitten ei.

Pendulum - Watercolour
En tiedä vieläkään, miksi eksyin kuuntelemaan tätä kappaletta. Joka tapauksessa huudatin tätä ystävilleni joissain partyissa kyllästymiseen asti ja mietin miksei muille kolahda. Syy selvisi kuukausien päästä, mutta olihan tämä hetken kovaa kamaa!




Toukokuu

Faun - Arcadia
Suomibiisi Keski-Euroopasta. Pitkään herätysäänen virkaa toimittanut ralli kolahtaa edelleen. Jos pitkä ja hidas folk-/doom metal houkuttelee niin suosittelen tutustumaan tähän yhtyeeseen!




Kesäkuu



Kuningasidea - Enemmän duoo kun sooloo
Melkein joka ikinen aamu kesällä saaressa töissä taisi alkaa tällä biisillä, kun rakas työtoverini lopulta sai itsensä nostettua sänkynsä pohjalta ja tallusteli aamupalalle. Viimestään aamupalan tiskivuoren varjossa kuulin tästä biisistä vähän liiankin monta versiota, eli siedätyshoitoa tuli ihan kunnolla. Nyt tästä biisistä tulee mieleen saaritoilailuiden lisäksi myös erään Oulun tsirpulan kanssa discoilu oikeasti hienossa discossa, joka nyt sattu olemaan joku lato mutta enigeis! Oli kuulkaa savukoneet ja pimeää ja spottivaloja vaikka kuinka, kyllä kelepas!

Stella - Aamun Kuiskaus
Kuunneltuamme pari viikkoa riparibiisejä ja jumalanpalveluksia, alkoi pikku hiljaa kypsyä idea siitä, että seuraavan kerran maissa käydessä haetaan kyllä nuottikirja ja soitellaan sitten saaressa. Niimpä sitten lukion musiikinkirja oli kovassa käytössä niin minun ja pianon kuin jussin ja kitarankin -kombinaatioissa. Kuinka moni teistä on istunut keskellä metsää, leiriaukiolla, laulanut nuotin vierestä hyviä biisejä ja ennen kaikkea - ottanut sen päivän pienen lepohetken. Se hetki päivässä oli jotakin niin henkeä salpaavaa, kun sai vain katsella jyrkänteeltä alas ja olla aivan hiljaa.

H.I.M. - In Joy And Sorrow
Tähän biisiin liittyykin paljon surullisempia muistoja, mutta ennen kaikkea tästä tulee viime kesä mieleen. Saaritoilailut ja pitkätpitkät yöt. Pahin muisto omalla kohdallani tästä taitaa olla se, kun joskus muiden ollessa saunassa tätä satuin pianolla soittamaan ja lopulta tajusin, että eräs jätkä riparilaisista itkee selkäni takana, sillä hän oli edellisen kerran kuullut kyseisen kappaleen läheisensä hautajaisissa. Urpo minä.



Heinäkuu

Tehosekoitin - Maailma on sun

Olin onnistunut ennen viime kesää skippaamaan Tehosekoittimen "Hetken tie on kevyt" -viisua lukuunottamatta. Tätäkin kipaletta tuli kuunneltua ja laulettua niin laiturilla kuin metsässäkin, yksin pianoa soitellen kuin isolla riparilaisten porukalla päärakennuksen kuistilla itikoita syöttäen. Se yhteenkuuluvuuden tunne II3:lla oli jotakin uskomatonta!

Sonata Arctica - Paid In Full
On outoa miten tämä biisi löytää paikkansa joka vuosi, vaikka en koskaan ole erityisesti tästäkään perustanut. Samaan syssyyn menee kuin neljä edellistä.

Apulanta - Yksinkertainen
Apulannan tuotantokin oli minulle hittejä vaille tuntematonta ennen tätä kesää. Jussi opetti minut kuuntelemaan tätäkin jaksaen laulaa erityisesti Aggressiota aivan liian monta kertaa päivässä saaressa! Kolahtaa, ja tästä biisistä löytyy aivan loistavat sanat.



Elokuu


Nightwish - Ever Dream
Pieni potin räjäytys Kuopiorockissa, do I even need to explain?

Eluveitie - Omnos
Voi jösses miten loistavuutta tämä musiikki on! Tähän samaan syssyyn tyrkkäisin myös Alesian. Aivan purrrfectia mussiikkia, nämä molemmat biisit on aivan loistavia. Syksyn pikku hiljaa saapuessa nämä kolahtivat erityisesti ja taidettiimpa elokuussa vääntää myös yksi saksankielinen esitelmä aiheesta Eluveitie, hupsista!



Syyskuu

Megaherz - Ja Genau
Saksafiiliksissäni ja pahissa vitutuksen puuskissani hypettämäni biisi kolahtaa edelleen. Onneksi kukaan muu ei saakaan sanoista selvää, sillä ei oo ihan nättiä tekstiä. En ylipäätään tiedä vieläkään, miten sain tästä muka väännettyä kunnon vitutusbiisin.

Avril Lavigne - Everybody Hurts
Yhyy yhyy - elämä on perseestä. Näitäkin biisejä vuoteen aina mahtuu, mutta yllättävintä on se, että ne löytyy yhden lempilaulajan uusimmalta levyltä. Samaan syssyyn menee myös Stop Standing There. Everybody Hurtsissa on kuitenkin paljo enemmän ideaa, ja senpä takia sitä on huudatettukin mun kaiuttimista kymmeniä ja kymmeniä kertoja tämän syksyn aikana.



Lokakuu


Katri Ylander - En KoskaanJa edellisen kappaleen teema jatkuu. Katri Ylanderinkin saattaa löytää mun musiikkihistoriasta vuosien takaa. Eksyin kuuntelemaan muitakin Katrin biisejä, mutta tämä kyseinen kappale kolahti ja lujaa. Katrilla on kyllä upea ääni, pakko myöntää.

Katatonia - DeparterPikku hiljaa alkoi matka kohti synkempiä musiikkeja lokakuun lopulle mentäessä. Ensimmäisenä naapurimaamme ylpeydestä kolahti tämä kyseinen toisiksi uusimman levyn lopetusbiisi. Voi jösses miten upea tämä on yhä edelleenkin. Aivan täydellinen yöbiisi. Suosittelen aivan eh-dot-to-mas-ti.



Marraskuu

Katatonia - Deadhouse
Just ennen Katatonian Lutakon vetoa avautunut biisi löi siellä tajuntaan aika mielettömän lujaa. Jotenkin niin yksinkertainen biisi, joka jumahtaa päähän ja soi ja soi ja soi ja soi ja soi siellä piitkään. Nightwishin Hartwallin keikan junassa tätä biisiä rallattelin välillä varmaan puoliääneenkin vierustoverini riemuksi, hups!

Nightwish - Ghost Love Score
Ghost Love Floor Jansen. Pure fucking awesomeness. Hankala tajuta vieläkään, että kuulin tämän livenä. Koko marraskuu tulikin huudatettua tätä sitten yhä uudelleen ja uudelleen ja pakko myöntää, onhan se paras biisi miltään bändiltä koskaan. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.



Joulukuu

Katatonia - Teargas

Edellisen kuukauden keikkailubändit taitaa näkyä vielä tämänkin kuun alun biiseissä. Aivan loistava livebiisi, eikä levyversiokaan sen kauemmaksi jää. Outoja linkkejä tulee biisien välille, mutta tästä tulee mieleen Katatonian kitaristin ilme hänen bongatessa yksi kaverini yleisön joukosta. Trallaa.

Anathema - A Natural Disaster
No nyt! Yöbiisiä olin vailla, ja sen totaalisesti myös sain. Aivan älyttömän hieno kipale, varmaan pitäisi tutustua koko yhtyeeseenkin vähän paremmin. Onko teille tuttua siellä päässä? Itse tässä tällä lomalla olen vasta tätä opetellut kuuntelemaan.


Tämä vuosi näyttää musiikkikatsauksen osalta melko hajanaiselta. Paljon on tullut soittoja lisää Last FM:ääni, joka tällä hetkellä näyttää 65 150 soittoa. Kassellaan sitten vuoden kuluttua jälleen uudelleen. Tämä vuosi kuitenkin taitaa loppua Katri Ylanderin, Anatheman ja H.I.M.:in säveliin, sillä kyseiset yhtyeet kolahtaa erityisen hyvin just nyt. Toistuuko teillä jokin tietty bändi joka kuukausi, joka nyt tulee mieleen vai onko kaikista biiseistä valikoitunut yksi ja tietty biisi, josta tämän vuoden tulet muistamaan forevah?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riitasointuja? Epävirettä? Ei virheettömyys ole täydellistä. // A.Hyyrynen